Balls i músiques
A Llinars tenim la sort de tenir una gran varietat i riquesa musical que acompanya els nostres elements, moltes d’elles són músiques populars o d’altres festes d’arreu del territori i fins i tot arranjaments de cançons d’actualitat. A banda d’això, tots els nostres elements festius disposen de músiques compostes expressament per a ells i que s’acompanyen d’una coreografia també pròpia de cada element. Aquestes peces són interpretades amb diverses formacions musicals en funció del moment festiu. A continuació en podeu trobar el llistat amb els seus autors i les diverses formacions amb què s’interpreten.
Ball dels gegants nous
j El 6 de setembre del 2014 amb l’estrena dels nous gegants de Llinars s’estrenà també el seu ball propi la peça musical rep el nom de “El sucre i l’empenta” i és obra de Xavi tella amb coreografia d’Abraham Moreno i Arnau Guardi.
Aquesta peça s’interpreta amb 3 formacions musicals diferents: amb gralles i timbals durant tot l’any, amb flabiol i tamborí a l’ofici de Festa Major i amb banda al Toc a Plegar de Festa Major i altres ocasions especials.
Enregistrada amb formació de gralles pels Ginjolers, amb flabiol i tamborí per Alex Rojas i en banda per la banda del Gínjol
El Sucre i l'Empenta
El Sucre i l'Empenta
El Sucre i l'Empenta
ball del gegant boig
j El 4 de setembre del 2015 amb la estrena del gegant boig es va estrenar també el seu ball propi amb obra musical de Pol Ducable i coreografia dels membres de la Colla Gegantera la Patufa. A diferencia de la resta de balls aquest té dues coreografies una per fer-se a plaça amb el gegant boig i l’altre per fer-se en cercavila durant el correboig on tot el públic se’n fa partícip.
Aquesta peça s’interpreta en tres formacions diferents, gralles durant la festa major i carnestoltes, xaranga durant la nit del correboig i tarotes, acordió i pandereta durant el ball parlat del carnestoltes.
Les podeu escoltar en formació de xaranga per la banda del gínjol, formació de gralles a càrrec dels Ginjolers.
Ball del Gegant Boig
Ball del Gegant Boig
ball de l’isard
j El 15 de Maig del 2016 tingué lloc l’estrena de l’Isard, amb ell s’estrenà també el seu ball propi amb Música que rep el nom de “la cabra” i és obra de Mateu Aregay amb coreografia d’Arnau Guardi.
La peça s’interpreta amb formació de gralles i timbal a excepció del Toc a plegar de Festa Major on sona a ritme de banda.
Enregistrades amb formació de Gralla i Timbal pels Ginjolers i amb banda per la Banda del Gínjol.
La Cabra
La Cabra
Ball dels gegantons
j La Festa Major del 2016 és van presentar els gegantons de Llinars, com no podria ser d’una altre manera també disposen del seu ball propi amb la música anomenada “Rumba per unes Faldilles” obra de Xavi tella amb coreografia de David Auladell i Arnau Guardi.
S’interpreta al llarg de l’any amb formació de gralles i timbal a excepció del dia del Toc a Plegar de Festa Major on sona a ritme de Banda.
Amb el so de gralles i timbal dels ginjolers i de banda a càrrec de la banda del Gínjol per podeu sentir a continuació.
Rumba per unes faldilles
Rumba per unes faldilles
Marxa dels gegants de llinars
j La tardor del 2016 la colla gegantera la Patufa encarrega al músic i compositor Pol Ducable la composició d’una peça musical a ritme de marxa per donar inici a les cercaviles o entrades a plaça dels gegants i altres elements festius de Llinars. Aquesta no te una coreografia pròpia. Sinó que els elements desfilen solemnement al seu ritme.
S’interpreta amb gralles i timbal a excepció de l’entrada a ofici de Festa Major on sona a ritme de flabiol i tamborí.
La podeu escoltar enregistrada amb formació de gralles i timbal pels Ginjolers.
Marxa dels gegants de Llinars
Marxa dels gegants de Llinars
ball de la mulassa
j La vigília de St. Jordi del 2018 és va inaugurar la mulassa de Llinars, amb ella el seu ball propi amb composició musical de Jaume Aguza i coreografia d’Arnau Guardi.
El ball s’interpreta habitualment amb formació de gralles i timbal, tot i que durant el toc a plegar de festa major i alguna altre ocasió especial sona a ritme de banda.
Enregistrada amb banda per la banda del Gínjol i amb gralles i timbal pels Ginjolers.
Ball de la Mulassa
Ball de la Mulassa
Ball dels Senyors del Nadal
j Amb l’estrena del Sr. Galet i la Sra. Neula durant la Fira dels Torrons del 2018 s’estrenà també el “Xotis dels Torrons” la Dansa dels Sra. del Nadal amb música de Xavi Tella i coreografia de Sergi Illa i Arnau Guardi.
El ball s’interpreta amb gralles i timbals durant totes les actuacions que fan els personatges al llarg del cicle festiu nadalenc, a excepció del dia de la cavalcada de Reis on sona a ritme de Banda.
Enregistrades pels ginjolers en formació de gralla i timbal i per la Banda del Gínjol en formació de banda.
Xotis dels Torrons
Xotis dels Torrons
Ball dels capgrossos nous
j Per tal substituir el ball de capgrossos ballat des del 2012 i de donar més vida als capgrossos amb un ball més airós i animat el 2020 la colla gegantera la Patufa demana novament a Xavi Tella la creació d’un nou ball per als capgrossos en aquest cas no és un composició pròpia sinó l’arranjament d’ una musica popular. La coreografia va ser feta per Sergi illa i Arnau Guardi.
S’interpreta amb formació de gralles i timbal.
Enregistrada pels Ginjolers amb formació de gralla i timbal.
Confinament per vegans
Ball dels gegants vells
j Essent els gegants vells els únics elements festius sense ball propi i durant el treball d’escriptura i enregistrament del present llibre i disc a finals del 2020 en Xavi Tella va obsequiar a la colla Gegantera la Patufa amb “el Ferro i la pols” la dansa dels gegants vells, actualment encara no disposen de coreografia pròpia serà estrenada la Festa Major del 2021.
S’interpreta amb formació de gralla i timbal.
Els Ginjolers amb formació de gralla i timbal l’han enregistrat.
El Ferro i la Pols
Pasdoble de Llinars
j El 2020 la colla gegantera la Patufa encarregà a Jaume Cuartero la composició d’un pasdoble per ser utilitzat per tots els grups del seguici festiu de Llinars, aquesta peça es tocada en cercavila i també en moments claus de la Festa Major com el ball conjunt de tots els elements del seguici, la sortida d’Ofici o el toc a Plegar.
S’interpreta amb formació de gralles i timbals i de banda.
Enregistrat amb gralles i timbals pels Ginjolers i amb banda per la banda del Gínjol.
Pasdoble de Llinars
Pasdoble de Llinars
El patrimoni musical de la vila, és ric i viu un total de 16 músiques pròpies acompanyen als nostres entremesos, cal fer especial menció i agraïment a Xavi tella, Mateu Aregay i Pol Ducable ja que totes les composicions de les quals en son autors han estat un regal al llegat cultural de la vila. Així com a en Jordi Radigales que ha fet els arranjaments de les peces per Banda també de forma desinteressada.
Disponibles a:
Spotify iTunes Apple Music Instagram