LA NOSTRA FESTA

Carnestoltes i Ball de Gitanes

La colla gegantera és l’encarregada del muntatge de la carrossa del rei Carnestoltes i de la posada en escena de la seva comparseria que la formen: el Rei Carnestoltes, tota la seva cort reial formada de diversos personatges, el gegant Boig i l’esparriot. El dissabte de carnestoltes a la tarda es celebra la rua per el poble i seguidament al pavelló municipal és fa el concurs de disfresses que s’obre amb el ball parlat de carnestoltes on el rei i el sèquit reial fa una repassada a tots els temes d’actualitat acabant amb el ball del gegant boig. Seguidament és fa el sopar popular i el ball de disfresses.

El Ball de Gitanes és una tradició que compta amb més de 200 anys d’història al nostre poble. Des de l’any 2015 en Rimbau i la Sibil.la de Corbera formen part de la comparseria del Ball de Gitanes participen a la cercavila i seguidament fen l’entrada a plaça per posteriorment presidir tota la ballada. Si voleu saber mes sobre el ball de gitanes: www.gitanesdellinars.cat

Trobada Gegantera

La trobada gegantera és la festa que, un cop l’any, aplega al poble colles convidades d’arreu del territori.

Els carrers i les places de la nostra vila s’omplen de música, balls, festa, sentiment i tradició.

És el moment en que totes les figures de les poblacions visitades durant l’any per la família gegantera de Llinars, ens tornen la nostra visita.

Els amfitrions són en Rimbau i la Sibil·la de Corbera, en Guirbert i na Sança, l’Isard i els capgrossos

Quan? 2n cap de setmana de maig

Festa major

Arribada del gegant Boig

El primer dia de Festa Major el gegant boig arriba davant de l’ajuntament, un cop allà l’esparriot el seu fidel acompanyant puja al balcó i amb uns versets demana al alcalde la clau del poble per apoderar-se del poder durant tota la festa major. Un cop la rep la clau és penjada a l’esquena del gegant boig i és transforma en l’amo del poble durant tota la festa.

Seguici de festa major

Després de l’arribada del gegant boig comença el seguici de festa major format per: Trabucaires de Llinars, La Patufa, diables la piula, el corb borni, l’isard, esbart dansaire, els capgrossos, el gegant boig i l’esparriot, la mulassa, el ball de bastons de Llinars, en Guirbert i na Sança, en Rimbau i la Sibil.la i en Miquel i la Pepeta. Tots plegats acompanyats per els seus respectius grups de música. Després de recórrer els carrers del poble el seguici arriba a la plaça dels Països Catalans on sota l’atenta mirada del nombrós públic assistent fan les ballades de tots els elements.

Dia 8 de setembre la patrona

La jornada comença amb el toc de matinades dels grallers pels carrers del poble, seguidament arriba l’anada a ofici on els gegants i les autoritats locals a ritme de flabiol i tamborí és dirigeixen a l’església de sta. Maria del Prat per celebrar l’ofici solemne de festa major. Durant l’ofertori els Gegants Rimbau i Sibil.la ofereixen el seu ball davant l’altar major a ritme de flabiol i tamborí. Un cop acabat el ball la sibil.la ofereix el seu ram a la patrona de la nostra vila. En sortit d’ofici els gegants ballen d’avant l’església mentre de la mà dels trabucaires de Llinars sona la tronada de festa major. Fet això celebren la Glòria a Sta. Maria amb el concert vermut.

Correboig

El correboig és la festa més singular i innovadora de la colla gegantera la Patufa.

És celebra una nit de festa major. Consisteix en una cercavila pels carrers del poble protagonitzada per el gegant  boig la mulassa i una xaranga que posen ritme i festa a la nit. Durant el recorregut a cada carrer hi ha una temàtica: confeti, aigua, bombolles, foc, globus gegants, llum… Els participants adquireixen un tiquet amb el qual poden prendre 5 consumicions distribuïdes per diferents places del municipi i la singular beguda de la nostre festa la medicina del boig. Cada participant obté un regal per participar a la festa i amb el qual pot interactuar durant tot el recorregut.

En acabar la cercavila comencen els concerts i els posteriors punxa discs que acaben de fer la nit més gran de la festa major. La Nit del CORREBOIG.

Corremenuts

És celebra una tarda de Festa Major i és un acte enfocat directament als nens una cercavila Boja i animada amb el Gegant Boig i la Patufa com a protagonistes, en aquesta cercavila i pren un paper important l’aigua ja que els dos elements en llancen i també les grans pluges de confeti. L’acte acaba amb la canonada dolça a càrrec dels trabucaires de Llinars. Tots els participants al corremenuts poden adquirir una gorra blava o vermella (colors de la Festa Major) la qual els seus diners van destinats a la lluita contra el càncer infantil.

Toc a plegar

L’últim dia de festa major tots els gegants menys el boig fan una passejada des de la plaça dels països catalans amb la foscor dels carrers il·luminada per torxes fins a la plaça de l’església on és fan per últim cop els balls propis de les figures i marxen ballant per acomiadar-se de tots els Llinassencs i Llinassenques. En marxar els gegants l’esparriot acompanyat dels músics i una torxa porta el foc als diables per començar el correfoc.

Veredicte

A la riera i després del correfoc l’esparriot i el gegant boig llegeixen el veredicte de la festa major de blaus i vermells en acabar tornen la clau del poble al alcalde i el gegant boig fa el seu singular ball per acomiadar la festa major i d’expedir-se dels vilatans fins carnestoltes.

Cicle festiu Nadalenc

Fira dels Torrons

És la fira de productes nadalencs de Llinars, el seu punt fort i distintiu respecte altres fires de Nadal és veu amb la gastronomia doncs un espai de la fira està basat totalment en la cuina nadalenca. El dissabte de fira a la tarda és realitza un espectacle per fer l’arribada dels Senyors de Nadal, que posteriorment fan encesa dels llums de nadal i una passejada per la fira.

Quan? Primer cap de setmana de desembre.

Market de Nadal

El diumenge abans de Nadal s’organitza un petit market amb productes nadalencs pels carrers més cèntrics de Llinars el Sr. Galet i la Sra. Neula són els encarregats de dinamitzar i posar màgia a aquest acte.

Cavalcada de reis

El 5 de gener com no pot ser d’una altre manera Llinars acull la cavalcada de Ses Majestats els reis mags d’orient. El Senyors de Nadal participen a la cavalcada amb la seva carrossa de format tricicle i acompanyats d’una banda. Per altre banda membres de la colla s’encarreguen de col·laborar amb la seguretat de la cavalcada.