Una trobada gegantera d’èxit a Llinars conjunta amb la de bèsties de foc que s’uneixen en un dissabte cultural

Els gegants de Calvià, Mallorca, van ser els convidats d’honor del cap de setmana de cultura popular.

La Colla Gegantera La Patufa va tornar a celebrar la seva trobada gegantera després de dos anys sense poder-la celebrar per la pandèmia. Enguany ha sigut una trobada una mica especial per diversos motius. El primer la recuperació de la gran majoria de membres de la colla a participar en actes tot i que la colla no hagi parat de fer-ne en cap moment.

L’altre és que per primer cop es va organitzar juntament amb la trobada de bestiari de foc que organitza el Ball de Diables la Piula. Una trobada organitzada conjuntament entre les dues entitats. Finalment cal destacar que en aquesta trobada hem tingut uns convidats d’honor. Els geganters de Calvià, des de l’Illa de Mallorca. Una població en la que els gegants de Llinars van ser-hi l’estiu de 2019.

La trobada gegantera

La celebració de la trobada va ser dissabte 14 de maig a la tarda. La plantada es va dur a terme a l’entorn del Castell Nou de Llinars, un entorn ple de simbolisme per als nostres gegants i amb unes vistes excepcionals amb la plantada de totes les figures. Al llarg del camí que s’estén al Parc de la Serradora van plantar-hi tots els gegants. A la zona asfaltada de la Pineda del castell hi van plantar les bèsties que aquella mateixa nit havien de lluir.

Les colles convidades a la trobada gegantera van ser les de Calvià (Mallorca), Navarcles (el Bages), l’Esquirol (Osona), Premià de Dalt (Maresme), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), i Iluro de Mataró (Maresme).

La cercavila va començar amb tret de sortida al mateix Castell Nou i es va desplaçar fins la plaça de la Vila per seguir el recorregut fins la Riera Giola, i arribar a la plaça de l’església recorrent els carrers del centre de la vila. De la plaça de l’església la cercavila va arribar fins a la plaça dels països Catalans on va fer el seu final de Festa.

A plaça en Rimbau i la Sibil·la van oferir el seu ball, El sucre i l’Empenta. També els gegantons Guirbert i Sança van ballar al ritme de la Rumba per unes faldilles. L’Isard també va fer el seu ball propi com a ball protocol·lari per obrir l’acte. Els geganters de Calvià també van fer els seus balls propis com a colla convidada d’honor a la nostra població. Tot va acabar amb un gran final de Festa al ritme del Pasdoble de Llinars interpretat en directe com les altres músiques de plaça per el grup de gralles Els Ginjolers. La trobada va acabar amb el sopar de les colles i juntament amb les colles de diables que seguidament van fer els lluïments de les bèsties de foc. Després dels lluïments la festa va acabar amb el Concert de la Xaranga Damm-er.

Calvià, convidats d’honor

L’any 2019 una part de la colla gegantera La Patufa de Llinars va anar fins a la població de Calvià a Mallorca per fer un intercanvi. Des d’aquell moment va començar l’agermanament entre aquestes dues colles, La Patufa i Calvià. En aquell moment des de Llinars també van sortir-hi els gegants nous de Calvià, construïts per Imatgeria Festiva Guardi.

Després de la pandèmia, aquest 2022 la colla amiga de Calvià ha pogut tornar l’intercanvi a Llinars. Divendres 13 de maig van arribar des de Mallorca uns quants membres de la colla que van passar el cap de setmana a Llinars i dels que els membres de la colla de Llinars van fer d’amfitrions i guies.

Divendres van sopar i se’ls va ensenyar el lloc on dormien, el gimnàs del Damià Mateu. A més també van gaudir d’una petita ruta nocturna pel poble. Ells ens van amenitzar amb els seus xeremiers.

Dissabte al matí, un dels membres de la colla de Llinars, enamorat de la història de la vila, en Ricard Brun, els va fer una visita guiada per alguns punts concrets de Llinars per conèixer la seva història. Alguns dels punts van ser la Plaça de Santa Maria, els ponts de la Riera Giola, el Castell Nou i la casa de Can Pratginestós. Alguns dels membres també van aventurar-se a visitar el poblat Iber i el Castell Vell.

La mateixa tarda van participar de la trobada gegantera i després de sopar es van quedar al concert que oferia la banda Damm-er.

Diumenge va ser dia de tranquilitat durant el matí, dinar conjunt de comiat i tornada cap a l’aeroport. Tot i que amb algun que altre incident. El bus es va espatllar i alguns membres de la colla de Llinars van fer de taxis fins l’aeroport. Va ser un plaer tenir-vos a casa amics.

Trobada conjunta amb el Ball de diables La Piula

Per primer cop la Colla gegantera La Patufa i el ball de diables La Piula de Llinars van organitzar conjuntament la seva trobada. En el cas de la colla gegantera La Patufa la de gegants i en el cas del ball de diables la Piula la de bestiari de foc.

Pel que fa a les bèsties, la Mulassa de Llinars, que forma part de la colla gegantera La Patufa va participar de la trobada de bestiari com a convidada ja que també té dos punts de foc. El borní dels diables de Llinars va fer d’amfitrió de la trobada.

Els van acompanyar de convidats l’Apocaleus de Vallirana, el Drac de Els Monjos, la Vírbola de Riells i Viabrea i l’Abraxas de Palau Solità i de Plegamans. Les colles de diables van fer els lluïments després del sopar conjunt i van poder gaudir també del concert de la Xaranga Damm-er.