Senyors del Nadal

Inici 9 Som 9 Senyors del Nadal

La comparsa nadalenca per animar les festes.

Davant la necessitat de dinamitzar el cicle festiu nadalenc a Llinars i de dotar-lo de més personalitat, l’any 2018 la Colla Gegantera la Patufa es proposa la creació d’una comparsa nadalenca per animar les festes. Després de treballar en el projecte i aconseguir-ne el finançament, que va anar a càrrec de l’Ajuntament de Llinars en un 50%, de la Colla Gegantera la Patufa en un 40%, i de la Unió de Botiguers i Comerciants UBIC en un 10%, a mitjans del 2019 es van començar a construir al taller de l’Artesà Aitor Calleja de Navarra els Srs. del Nadal, que són dos capgrossos amb indumentària i personalitat nadalenca.

El Senyor Galet amb un galet com a barret estil barretina.

El Senyor Galet és un personatge masculí amb un galet com a barret (tipus barretina), indiscutible símbol del menjar nadalenc català.  Llueix un vestuari elegant que juga  amb els colors daurat, verd i vermell, característics d’alguns elements florals nadalencs, com la Ponsètia (planta de Nadal) i el Grèvol. L’acompanya un bastó amb una espelma decorada amb flors i boles de Nadal.

La Senyora Neula és personatge femení amb un pentinat recollit amb neules i grèvol, i arracades de raïm, que fan referència al Cap d’Any.  El seu vestuari és un vestit  d’època amb colors blaus i blancs que representen el fred de l’hivern, època de les festes nadalenques, i detalls daurats.  Porta un cistell amb torrons i productes de temporada guarnit amb passamaneria i elements florals.

Aquests capgrossos es desplacen amb una carrossa feta pel molinenc Justí Roca, un tricicle on els capgrossos s’hi asseuen darrere i són portats pel xofer, un personatge que llueix un elegant vestuari fet pel sastre Guillem Amorós, del taller Folk al Biaix.

La Senyora Neula amb un pentinat recollit amb neules i grèvol i arracades re raïm.

El dia 30 de novembre del  2019, durant la Fira dels Torrons, va tenir lloc l’estrena.

Així doncs, el dia 30 de novembre del  2019, durant la Fira dels Torrons, va tenir lloc l’estrena i presentació d’aquestes noves figures amb un espectacle pensat i produït per a l’ocasió que va comptar amb l’actuació d’actors professionals i de dos nens del poble.  En acabar l’espectacle, els capgrossos van estrenar el seu ball propi, el Xotis dels Torrons, compost per  Xavi Tella i coreografiat per Sergi Illa i Arnau Guardi.   Seguidament, van fer una passejada per la fira i van realitzar l’encesa dels llums de l’arbre de Nadal.

Des d’aleshores, l’arribada d’aquests personatges és per la Fira del Torrons, on es produeix cada any un nou espectacle per a la seva arribada.   Un cop arribats, fan encesa de l’arbre de Nadal.  Col·laboren, dinamitzant els actes de campanya de Nadal, als actes organitzats per la UBIC.  I, finalment, participen en la cavalcada de Reis, en què desapareixen fins a la següent Fira dels Torrons.