L’Isard
L’Arnau Guardi la regala a la Colla Gegantera.
Durant el curs 2015-2016, Arnau Guardi va cursar el CPO, Curs de Professionalització d’Ofici d’Imatgeria Festiva a l’Escola Massana de Barcelona, on cada alumne, com a projecte final, construïa un element festiu. L’Arnau va decidir construir un element festiu per a la Colla Gegantera la Patufa, que el 2016 complia 5 anys de vida, i regalar-lo a la població.
Es volia crear un nou element de bestiari que tingués un lligam amb la població; per aquest motiu, l’element en qüestió va ser un Isard, fet a imatge i semblança de l’escultura de Frederic Marès que presideix la plaça de Santa Maria, que degut a aquesta obra, tothom la coneix col·loquialment com a plaça de la Cabra.
Inspirada en l’escultura de Frederic Marès.
L’Isard balla per inaugurar actes o per donar la benvinguda a convidats/des.
El dia 15 de maig del 2016, durant la Trobada Gegantera de Llinars, l’element va ser presentat en societat i va fer el seu primer ball a la plaça Santa Maria, davant l’escultura original de l’Isard.
L’Isard té una funció protocol·lària, balla per inaugurar actes o bé per donar la benvinguda a convidats, com és el cas de la Trobada Gegantera, on abans de començar la cercavila ofereix el seu ball als convidats. Durant el seguici de Festa Major, és l’encarregat d’obrir els balls de la imatgeria festiva, i el dia de la patrona fa el seu ball davant les autoritats per començar l’anada a ofici. Els balls més destacats que ha fet fins al moment, llevat dels que fa cada any per les trobades geganteres o la Festa Major, han estat el 2016 per inaugurar la X Fira del Món Geganter Llinars 2016 i, el 2017, per donar la benvinguda a la Banda de Sella (Alacant), durant un intercanvi cultural.
El seu ball té una música obra del músic local, Mateu Aregay, i coreografia del seu creador, Arnau Guardi. Durant el seu ball, l’Isard marca els 4 punts cardinals en dues ocasions, per delimitar el territori del poble.