L’Home dels Nassos

Inici 9 Som 9 L’home dels Nassos

L’home dels Nassos és l’element que tanca el projecte de creació del cicle festiu nadalenc.

L’home dels Nassos és l’element que tanca el projecte de creació del cicle festiu nadalenc iniciat per la colla gegantera l’any 2017, que va veure els seus primers resultats el 2019, amb la creació de la senyora Neula i el senyor Galet, i que el 2022 va culminar amb la creació i estrena de l’home dels Nassos.

La figura és un nan, es va escollir aquest tipus d’element festiu per defugir del clàssic capgròs, a més a més, és la primera figura d’aquesta tipologia que incorpora el poble.

El disseny de l’element és obra del mestre Aitor Calleja, que seguint les idees i
aportacions de la colla va plasmar en un esbós que posteriorment va materialitzar amb la creació de la figura.

L’element va farcit de detalls i simbolisme.

L’element va farcit de detalls i simbolisme, llueix pantalons granes i armilla blava, tot recordant els colors de la nostra estimada Festa Major. Porta una clau que simbolitza el tancament de l’any que s’acaba i l’obertura del nou. A la seva jaqueta si poden veure motius vegetals, igual que al seu barret, ja que mitològicament representa que viu amagat als boscos. Al seu bastó hi porta un corb, símbol inequívoc de la nostra població. També al vestuari hi podem veure el color blau i groc, colors de l’escut de Llinars.

La creació de la figura va ser finançada per la Colla Gegantera la Patufa amb l’ajut d’una subvenció de la Diputació de Barcelona.

El 31 de desembre del 2022 a les 12:00 h del migdia s’obriren les portes del Castell Nou i d’un núvol de fum va aparèixer l’home dels Nassos. Posteriorment, va recórrer els principals carrers de la vila, fins en arribar a la plaça de l’església on va interpretar per primer cop el seu ball propi, amb composició musical d’Àlex Rojas i coreografia d’Arnau Guardi. Tot seguit, a les portes de l’església es van deixar anar uns globus amb desitjos per al nou any que el públic havia escrit prèviament i l’home dels Nassos va repartir postals per desitjar bon any a tots els presents. Finalment, l’home dels Nassos va acomiadar-se del públic entrant a l’església i no el tornarem a veure fins al pròxim 31 de desembre.

Porta una clau que simbolitza el tancament de l’any que s’acaba i l’obertura del nou.

La formació musical que els acompanya són flabiols tocats a dues mans i redoblant.

La formació musical que acompanya aquest element són flabiols tocats a dues mans i redoblant, ja que durant el segle XVIII i XIX Llinars va ser terra de cobles flabiolaires de gran renom. Així doncs, per retre homenatge al nostre passat i conservar la memòria històrica del nostre patrimoni cultural i hem cregut oportú recrear aquesta històrica formació.

L’Home dels nassos es pot veure cada trenta-u de desembre a les 12 del migdia passejant pels carrers de Llinars.

El podeu veure cada 31 de desembre a les 12 h passejant pels carrers de Llinars.