La Patufa
La Patufa és el bestiari més antic de Llinars.
La Patufa és l’element de bestiari festiu més antic de Llinars i també el primer del qual tenim constància. Representa un drac d’aigua femení.
Igual que els Gegants Vells, aquesta figura va ser creada per membres del Casal Parroquial, amb Quim Camps com a escultor i dirigint el projecte. Va néixer l’any 1976 amb la intenció de fer créixer la comparsa d’imatgeria festiva que, fins aquell moment, només formaven els gegants i quatre capgrossos. En el seu origen, la carregaven a les espatlles dos portadors, llançava aigua sols per la boca i pólvores de talc per la cua, tenia unes ales que s’obrien i es tancaven, i els ulls s’il·luminaven. Estava feta amb una estructura de fusta i tela de quadres blancs i blaus.
L’any 1980 , després de canviar els caps dels gegants, els seus creadors també van canviar el cap de la Patufa per fer-la més femenina i simpàtica. En aquell moment, va deixar de ser blava i blanca, i va passar a ser tota verda amb tops grocs. Més endavant va passar a ser lila amb tops grocs, també.
El 1982, va participar en una cercavila a Banyoles, aquest ha estat el seu viatge més llunyà fins al moment. Allà va ser portada pels qui en aquell moment feien Els Pastorets, un grup de gent que més endavant va crear el grup de teatre Till-Tall. L’any 1985, la colla que portava la Patufa i els gegants va desaparèixer, cosa que va fer que les figures quedessin en desús fins el 1990, any en què es va crear la nova Colla Gegantera. En aquell interval de 5 anys, la Patufa va fer algunes sortides portada, aquest cop, per la recent nascuda Colla de Diables de Llinars la Piula.
El 1982 va fer una cercavila a Banyoles. El seu viatge més llunyà fins el moment.
La nova Colla Gegantera li incorpora un sistema de rodes accionades per una bicicleta.
La nova Colla Gegantera de Llinars decideix fer-li un canvi d’imatge i una nova restauració: aquest cop es canvia el sistema de ser portada i s’hi instal·la un sistema de rodes accionades per una bicicleta des del seu interior, és a dir, deixa de ser portada per dos portadors a les espatlles. El cos es recobreix d’escuma de poliuretà i deixa de tenir ales. Aquest cop els colors són verd per al cos i rosa per al cap. També deixa d’escopir pólvores de talc per la cua i sols llança aigua per 10 punts diferents de tot el cos. Fins el 2008, la Patufa va anar sortint a les festes locals de la mà d’aquesta colla que, malauradament, aquell any es va dissoldre, i Patufa i gegants van tornar a quedar abandonats. Entre el 2008 i el 2011, la Patufa va fer alguna sortida esporàdica durant la Festa Major portada per l’associació juvenil Deixebles de la Kabra.
L’any 2011, durant la celebració dels 75 anys del Casal Parroquial, la Patufa, igual que els gegants, va fer acte de presència a la festa. Allà, un grup de joves decideix formar una nova entitat per ressuscitar la Patufa i la tradició gegantera a Llinars; així doncs, treballen tot l’estiu per deixar-la com nova, però sense canviar-ne l’aspecte. Aquella mateixa Festa Major es va presentar, durant el pregó fet pel Casal Parroquial, la Patufa restaurada i la Colla Gegantera la Patufa. A partir d’aquell moment, la Patufa torna a sortir a les festes majors de Llinars, diades de Sant Jordi i, en dues ocasions, va participar a la Festa Major d’estiu de Sant Antoni de Vilamajor. El 2016, després de la X Fira del Món Geganter celebrada a Llinars, va deixar de sortir degut al seu mal estat i al fet que les seves dimensions i el sistema de desplaçament no permetia girs gaire pronunciats, cosa que en dificultava el moviment.
El 2018 es fa una rèplica en fibra de vidre per agilitzar-la.
L’any 2018, es decideix fer una rèplica d’aquest drac en fibra de vidre, que sigui més fàcil de portar i que pugui ser desmuntada per al transport. És així com el 2019, i de la mà del taller Imatgeria Festiva Guardi, es construeix aquesta rèplica i, el 22 d’abril del mateix any, és presentada de nou en societat. La nova figura té les mateixes dimensions que l’anterior, 8 m de llarg, 2,30 m d’alçada i 1,90 m d’amplada, i té el cap articulat. A diferència de la seva antecessora, aquesta figura té el coll amb el cap i la cua desmuntables, cosa que facilita el seu transport. La figura va ser emmotllada de l’anterior, a excepció del cap, que es va modelar de nou per augmentar-ne una mica la mida i fer-lo més proporcionat al cos, i també per marcar-ne més totes les formes i enriquir així l’escultura. La nova Patufa llança aigua per la boca i al seu interior hi té dos dipòsits amb una capacitat total de 400 litres. Els portadors, des de l’interior, fan desplaçar la figura gràcies a unes rodes, i dirigeixen el cap i controlen el llançament d’aigua. Per tal de millorar la visibilitat dels portadors, la dragona incorpora una petita càmera amb la qual, a través d’una pantalla ubicada al seu interior, els portadors tenen un angle de visió molt ampli.
8m de llarg, 2,30m d’alçada i 1,90m d’amplada.
El 2020 neix la petita Patufa per als més menuts.
El mateix 2019, va tornar a participar a la Festa Major d’estiu de Sant Antoni de Vilamajor i es va incorporar de nou al seguici festiu de Llinars. Actualment, els actes en els quals participa són la Diada de Sant Jordi i la Festa Major, durant el seguici format per la resta d’elements festius i balls populars; i al corremenuts, una cercavila esbojarrada pensada per als més menuts, on els protagonistes són el Gegant Boig i la Patufa. També, de forma esporàdica, fa algunes sortides fora del municipi.
El 2020, neix una petita Patufa pensada perquè els més menuts la puguin portar i acompanyar la Patufa gran en les seves sortides. Pot ser portada per infants de 3 a 6 anys i és construïda al taller Imatgeria Festiva Guardi.