La Mulassa

Inici 9 Som 9 La Mulassa

La Mulassa neix el 2017 de mans de la Colla.

Continuant amb l’afany de fer créixer el seguici festiu local i aportar al poble un element històric dels seguicis populars, l’any 2017 la Colla Gegantera la Patufa es proposa la construcció d’una Mulassa.  S’escull aquest element perquè pot aportar elegància i també bogeria i diversió al seguici.

A finals del mateix any, comença la construcció de la Mulassa al taller Imatgeria Festiva Guardi.  El material va ser fiançat per la mateixa colla i la mà d’obra va ser gentilesa del constructor.

Una mulassa per aportar elegància, bogeria i diversió al seguici.

A partir d’uns motlles de Gerard Fort, el taller Imatgeria Festiva Guardi va donar forma i vida a la Mulassa de Llinars, que va ser vestida al taller Folk al Biaix, amb guarnicions del baster, Jose Sánchez.   La cua, la va fer Postiseries Tapies; el cavallet, Jaume Coma; i els punts de foc, Dario Moreno.  El vestuari de la Mulassa llueix faldilla verda i domàs lila, aquests colors són deguts als colors corporatius de la Colla Gegantera la Patufa.  La bèstia llança foc per la boca en algunes ocasions, ja que sembla ser que les primeres mulasses catalanes de les quals es té constància ho feien. Com que moltes de les actuals mulasses no ho fan, es va decidir que la Mulassa llancés foc per donar continuïtat a la tradició i dotar de versatilitat la figura.

El 22 d’abril del 2018, es presenta la Mulassa en societat.

El Tritó de Sant Celoni i la Mulassa Castanya de Castellbisbal en són els padrins.

El 22 d’abril del 2018, amb la presència de l’Isard de Llinars, el Tritó de Sant Celoni i la Mulassa Castanya de Castellbisbal, que va actuar com a padrina, va ser presentada en societat la Mulassa de Llinars, que va aparèixer al parc dels Corbera i va baixar caminant pel mirador. Allà, després dels parlaments protocol·laris i de fer un ball amb la seva padrina, es va emprendre la cercavila fins a la plaça dels Països Catalans, on es va presentar el seu ball propi, que disposa de música feta per  Jaume Aguza i coreografia d’Arnau Guardi.

Les seves actuacions són durant el seguici de Festa Major, el toc a plegar i el correboig, on pren el paper de coprotagonista amb el Gegant Boig llançant foc.  També participa a la Trobada Bianual de Bestiari de Foc de Llinars i, durant l’any, quan és convidada, fa sortides a altres poblacions. Una de les sortides més destacades fins al moment ha estat la de l’any 2018 al Corremulassa de Falset.

El 2021 la Mulassa va estrenar un nou vestuari que seguint els colors de l’anterior la va dotar de major riquesa i qualitat, el disseny i la selecció de teixit va anar a càrrec de l’indumentarista Marc Udina i la confecció del taller Folk al Biaix.

L’any 2023 és va realitzar una remodelació al complet de la figura, fent-ne una rèplica que seguint les les característiques principals de l’anterior va millorar l’anatomia de la figura, els detalls i els acabats. Aquesta nova versió va ser feta amb fibra de vidre i resina de polièster i incorpora com a novetat la crinera de pèl de cavall natural i una policromia a l’oli que la dota de més personalitat i realisme les tasques les va fer Imatgeria Festiva Guardi que va regalar la ma d’obra de la feina i la colla en va assumir els costos dels materials. Des d’aquest moment la bèstia disposa també d’un vestuari per a les sortides amb foc que li cobreix tot el cos deixant només al descobert el coll i cap de la figura per així protegir-la al màxim, aquest vestuari és confecció del taller Folk al Biaix.