Gegants Nous

Inici 9 Som 9 Gegants nous

A mitjans del 2013, la Colla Gegantera la Patufa es proposa crear una nova parella de gegants per al municipi.

A mitjans del 2013, la Colla Gegantera la Patufa es proposa crear una nova parella de gegants per al municipi, amb la voluntat de fer unes figures més còmodes i amb més lligam històric amb la població que els seus antecessors, en Miquel i la Pepeta.  Després de treballar diferents projectes i propostes, i amb una idea definida, es presenta el projecte a l’Ajuntament, que de seguida li va donar suport  i el va finançar al complet.  Així doncs, el gener del 2014, al taller Sarandaca de Granollers comença la construcció dels Gegants Nous de Llinars.

Aquestes figures no representen  cap personatge concret, però a través de la seva indumentària, noms i atributs, volen representar el poble de Llinars en diferents àmbits.

Els noms Rimbau i Sibil·la van ser extrets de la genealogia dels Corbera, antics barons de Llinars que habitaven el Castell Vell i, seguidament, el Castell Nou.  En Rimbau, a la mà dreta, hi porta la  Torrassa o Torre del Moro.  És una torre cilíndrica, lleugerament cònica, que presenta una base d’època romana de 9 filades de grossos carreus encoixinats, i un nivell superior possiblement medieval de carreus de granit, però més petits i amb zones irregulars.  El fet  que porti aquesta torre, més enllà de  ser un monument emblemàtic , vol transmetre la força del poble, ja que l’any 1448, quan un terratrèmol va sacsejar la zona i va fer caure la gran majoria d’edificis, entre ells el Castell Nou, la Torrassa va seguir dempeus.  La Sibil·la porta un cistell de rovellons, ja que els bolets són un producte típic de Llinars des de temps immemorials.  La seva proximitat al massís del Corredor i el fet de tenir estació de tren al centre del poble va fer que molta gent de Barcelona prengués per costum anar a Llinars a caçar bolets.  Tant és així que ja al segle XIX s’hi va instaurar un mercat de bolets, organitzat per l’Ajuntament, organisme que en controlava el pes.  A la tardor sortien diàriament de l’estació una seixantena de caixes de bolets cap a la Boqueria. També hi portaven flor de lli  que, pels conreus que ocupaven l’espai on avui hi tenim el poble, dona nom a Llinars.

La indumentària dels gegants és de pagesos, però amb roba de gala, cosa que vol fer referència al treball i alhora a l’elegància del poble.  En els seus vestuaris hi podem trobar el color blau i vermell pels colors de la competició de la Festa Major.

El 6 de setembre del 2014, durant la Festa Major de la vila, es va celebrar una trobada gegantera molt especial on ens van estrenar els nous gegants i es va celebrar el 40è aniversari dels Gegants Vells.  A la trobada hi van participar 12 colles, entre elles Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, que van actuar  com a padrins d’en Rimbau, en el cas de Sant Antoni; i de la Sibil.la, en el cas de Sant Pere.  A la trobada també hi van participar els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters  de Catalunya, en Treball i la Cultura, altrament anomenats  Gegants de Catalunya. 

La indumentària dels gegants és de pagesos, però amb roba de gala, cosa que vol fer referència al treball i alhora a l’elegància del poble.

En Rimbau i la Sibil·la són els ambaixadors de Llinars a diferents pobles i ciutats de Catalunya.

Des d’aquell moment, en Rimbau i la Sibil·la són els ambaixadors de Llinars a diferents pobles i ciutats de Catalunya, i han esdevingut elements clau durant les celebracions locals, els actes destacats d’en Rimbau i la Sibil·la durant el cicle festiu del poble són: El ball de gitanes, la Trobada Gegantera i la Festa Major.

L’any 2015, els gegants s’afegeixen a la comparseria del ball de gitanes. Després de l’èxit i la bona acollida del primer any, el 2016 els gegants van estrenar vestits de balladors de gitanes que, des d’aleshores, porten cada any el diumenge de carnestoltes.  La seva funció dins la festa és participar en la cercavila i en la seva entrada a plaça. 

La segona quinzena de maig, la Colla Gegantera la Patufa organitza la seva Trobada Gegantera,  és la festa que, un cop l’any, aplega al poble colles convidades d’arreu del territori.  Els carrers i les places de la nostra vila s’omplen de música, balls, festa, sentiment i tradició . És el moment en què totes les figures de les poblacions visitades durant l’any per la família gegantera de Llinars ens tornen la nostra visita.  Els amfitrions són en Rimbau i la Sibil·la de Corbera, en Guirbert i na Sança, l’Isard i els capgrossos.

Els actes de la Festa Major als quals  participen els  Gegants Nous són: el Seguici, l’Anada a Ofici i posterior ball de gegants a l’ofici i el Toc a Plegar.

Des de la seva estrena, els gegants han participat en més de 100 activitats i sortides dins i fora de Llinars.  Destaca la sortida a Sella (Alacant)  l’any 2017,  juntament amb el ball de gitanes, i la sortida a Calvià, Mallorca, de l’any 2019 com a  convidats d’honor a les Festes del Rei en Jaume.

El 2020 , degut al seu bagatge i desgast, es comença a treballar en una renovació total del vestuari dels gegants.  Aquest nou vestuari continua representant el mateix que l’anterior però amb un redisseny més fidel a l’època que representen, amb teixits de més qualitat i amb unes noves joies per a la Sibil·la.  En Rimbau també estrena un anell amb l’escut dels Corbera. Paral·lelament els gegants també han estat reparats i repintats.  Totes les tasques de vestuari i pintura s’han fet al taller d’Aitor Calleja a Marcaláin, Navarra; mentre que les joies han estat fetes per Mon Creacions, de Sitges.  La nova indumentària ha estat presentada l’any 2021.

Els Gegants Nous disposen de ball propi des del dia de la seva estrena, la música d’aquest ball anomenada “El sucre i l’empenta” és obra de Xavi Tella; i la coreografia, d’Abraham Moreno i Arnau Guardi.  Habitualment, és interpretat per gralles, excepte durant el ball de gegants a l’ofici, que es fa amb flabiol i tamborí, i durant el toc a plegar, que ballen a ritme de banda.

Des de la seva estrena, els gegants han participat en més de 100 activitats i sortides.