En Miquel i la Pepeta, gegants antics de Llinars passen pel taller d’Aitor Calleja als seus 50 anys

Recuperen la seva aparença original de l’any 1974, amb nou repintat, nous vestits i nous cavallets.

En motiu del 50 aniversari dels Gegants Vells de Llinars del Vallès elements patrimonials de la vila, i després de diversos anys amb intervencions mínimes per a la seva conservació, és decideix fer una restauració integral de les figures per retornar-les a la seva aparença més genuïna i original. Aquests són uns gegants fets de forma casolana per la gent el poble i ara calía dotar-los de la mà d’un professional del sector, però, sense perdre aquell toc casolà que els fa entranyables i retornant-los tota la seva essència que han anat perdent pel pas dels anys i per desafortunades intervencions de manteniment o canvis de vestuari.

Així doncs les tasques que s’han dut a terme al projecte han consistit en 4 fases:

1- Consolidació de l’estructura interna de les figures i de les estructures (cavallets) per fer ballar els gegants, millorant-ne així el seu equilibri i seguretat dels portadors i obrint-los així a un ventall més ampli de portadors i portadores. S’ha reconstruit el cavallet però ara en fusta (abans alumini) fent-lo més fort i més pesat per tenir equilibri i unint bé les 4 potes perquè l’estructura no tingui moviment. S’ha mantingut el sistema d’aixecat i les mides.

2- Reparació dels bustos de les figures i correccions volumètriques recuperant les seves faccions originals posteriorment policromat a l’oli de les figures, recuperant també la paleta de colors i matisos originaria de les figures. A més s’ha proporcionat les les faccions de les cares i els braços que no estaven en proporció.

3- Creació de noves perruques per al Gegant (que en portava en els seus orígens i la va perdre) i per a la geganta que tot i haver-la conservat sempre es troba ara en un punt irreparable. El cabell és una part important ja que els primers caps d’aquests gegants ja en duien.

4- Renovació integral del vestuari dels dos gegants amb teixits de qualitat com: tapisseries, llis, cotons, passamanaries i galons. Recuperant també la imatge original dels gegants però afegint una perspectiva històrica fidel als vestuaris de pagesos catalans del segle XIX. Finalment s’han creat complements de joieria per la geganta fetes per un orfebre. Per últim s’han creat unes fundes per a la protecció i conservació dels elements festius durant el seu transport.

El projecte s’ha tirat endavant gràcies a les aportacions de la colla amb els seus actes fets a la vila i amb el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.