El pati del castell nou de Llinars acull la presentació de “Llinars és festa. Músiques i elements Festius de Llinars.

El llibre deixa per escrit els orígens i actualitat de la cultura popular de Llinars en un recorregut per totes les entitats que la conformen escrit per Arnau Guardi.

La presentació del llibre es va fer diumenge, 16 de maig al matí al pati interior del castell Nou. Amb totes les entrades exhaurides Marina Martori va conduir un acte molt important per la cultura a Llinars. Martori com a autora local va poder llegir el llibre prèviament i va posar en valor la importància de transmetre el sentiment i el que representa la cultura popular i el simbolisme que té en una població. Ho deia des de l’opinió que a ella fins ara no li agradava aquest món i esta canviant la seva visió a partir de la lectura del llibre i entendre moltes coses que no havia pogut conèixer abans.  

A l’acte també hi va participar Marti Pujol, alcalde de Llinars que en les seves paraules va destacar la feina de les entitats, ja que considera que “som un poble, que les entitats el fan viu” i a la vegada la importància de tenir un document escrit. Enmig de broma afirmava que l’Ajuntament sempre estarà al costat de la cultura popular però que cada vegada que l’Arnau Guardi, autor del llibre, el va a veure al despatx, ja tremola.

Finalment Arnau Guardi va explicar el contingut escrit del llibre, que repassa la cultura popular des de les primeres dades documentades al 1818 del Ball de Gitanes de Llinars fins a dia d’avui, any 2021 havent recuperat les diverses tradicions perdudes a la vila. Molts mesos de feina que orgullós, agraeix a tot el seu entorn que l’ha ajudat a fer-ho possible, entre ells Marc Viamonte, dissenyador de l’estudi Viamonte_Lab, que va exposar la interpretació i sentit que aporta el disseny gràfic al llibre, per fugir d’un llibre feixuc d’història tradicional i arribar a transmetre tota la informació amb una imatge fresca i moderna. En aquest moment Viamonte va voler tenir un obsequi per a Arnau Guardi i li va regalar el muntatge original de la portada del llibre, un muntatge de diverses fotos de les figures dels elements festius.

Guardi va fer entrega d’un exemplar del llibre a l’alcalde, Martí Pujol i també als membres de les diverses agrupacions que van venir: Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya, Agrupació de colles de Geganters de Catalunya, Coordinadora de Ball de Bastons i Catalunya i Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.

Per tancar l’acte es va fer un lluïment de cadascuna de les entitats que agrupa el llibre amb l’acompanyament musical dels Il·lustríssims. De la Colla Giola, Pau Garrigós va oferir el Ball d’homentatge. els trabucaires van fer disparar un petit canó a l’alcalde; el ball de bastons va ballar la marxa i el ball de plaça; l’Esbart Dansaire l’entrada i la Jota de gitanes, els diables van fer una cremada i finalment la colla gegantera La Patufa el ball de gegants “El cucre i l’Empenta” amb els nous vestits estrenats el dia abans.

El llibre es pot comprar a la botiga de la pàgina web de la colla gegantera de Llinars, a l’Espai d’Art de Llinars i a diverses llibreries tradicionals. A més, el disc que inclou, gravat per Àlex Rojas, els Ginjolers i la Banda del Gínjol es pot escoltar ja a les plataformes de música habituals com Spotify.