Inaugurada l’exposició “Llinatge, la casa de la festa” a l’espai d’art de Llinars.

Una immersió dins la cultura i tradicions del nostre poble.

Després de dos mesos intensos de feina, el passat diumenge, 9 de maig de 2021 va obrir les seves portes al públic amb una inauguració íntima per les restriccions d’aforament però amb la mateixa il·lusió que la resta d’actes de l’assiciació. La inauguració va anar a càrrec de Martí Pujol, alcalde de Llinars; Arnau Guardi, president de la Colla Gegantera La Patufa i Marc Viamonte i Dabit Cejudo de Viamonte_lab, dissenyadors del projecte.

Pujol va fer esment a la necessitat de que la cultura estigui viva i de al transmissió de les tradicions. Per la seva banda Guardi va destacar la il·lusió de crear una exposició de cultura popular per fer pedagogia de la festa i finalment Marc Viamonte va explicar la interpretació i intenció de com estava dissenyada l’exposició.  

L’exposició es defineix com “Una immersió dins la cultura i tradicions del nostre poble, on la llum el so, les nostres figures, balls i la nostra història, confluiran en la seva màxima expressió transmeten una experiència única ja tant siguis blau o vermell…”. D’aquesta és una exposició que s’enmarca dins la competició de blaus i vermells de la Festa Major i els seus 3 actes principals de competició, la menjada de flams, l’estirada de corda i la guerra d’aigua. A partir d’aquí i enganxant un gomet a l’entrada del color pel que competeixes t’endinses al coneixement del model actual de la part tradicional de la Festa Major. També fas un recorregut per les músiques i son de la festa durant tot el recorregut.

La imatgeria festiva és un gruix molt important de l’exposició. S’hi exposen tots els elements amb una explicació de quin significat té cadascun d’ells per la història del poble, tant si son recuperats com de nova creació. Hi trobem, el Borni, la Patufa, l’Isard i la Mulassa com a bèsties, diversos capgrossos, tots els gegants i gegantins de Llinars i el canó de carmels.

A més hi son representades les entitats que formen la cultura popular i tradicional de Llinars, ja sigui mostrant fotografies, elements detallats de la seva festa o el vestuari que utilitzen. Hi trobem l’Esbart Dansaire de Llinars, els diables La Piula, els Trabucaires de Llinars, el Ball de Bastons de Llinars, la Colla Giola de gitanes i la Colla Gegantera La Patufa, comissària i coordinadora de “Llinatge, la casa de la festa”.