Creem i estrenem l’home dels Nassos!

El passat 31 de desembre va tenir lloc la presentació de l’home dels Nassos, acte amb el qual es va donar a conèixer aquest element a la població.

L’home dels Nassos és l’element que tanca el projecte de creació del cicle festiu nadalenc iniciat per la colla gegantera l’any 2017, que va veure els seus primers resultats el 2019, amb la creació de la senyora Neula i el senyor Galet, i que el 2022 ha culminat amb la creació i estrena de l’home dels Nassos.

La creació

La figura és un nan, es va escollir aquest tipus d’element festiu per defugir del clàssic capgròs, a més a més, és la primera figura d’aquesta tipologia que incorpora el poble.

El disseny de l’element és obra del mestre Aitor Calleja, que seguint les idees i aportacions de la colla va plasmar en un esbós que posteriorment va materialitzar amb la creació de la figura.

L’element va farcit de detalls i simbolisme, llueix pantalons granes i armilla blava, tot recordant els colors de la nostra estimada Festa Major. Porta una clau que simbolitza el tancament de l’any que s’acaba i l’obertura del nou. A la seva jaqueta si poden veure motius vegetals, igual que al seu barret, ja que mitològicament representa que viu amagat als boscos. Al seu bastó hi porta un corb, símbol inequívoc de la nostra població.

La posada en escena

El 31 de desembre a les 12: 00 h del migdia s’obriren les portes del Castell Nou i d’un núvol de fum va aparèixer l’home dels Nassos. Posteriorment, va recórrer els principals carrers de la vila, fins en arribar a la plaça de l’església on va interpretar per primer cop el seu ball propi, amb composició musical d’Àlex Rojas i coreografia d’Arnau Guardi.

Tot seguit, a les portes de l’església es van deixar anar uns globus amb desitjos per al nou any que el públic havia escrit prèviament i l’home dels Nassos va repartir postals per desitjar bon any a tots els presents.

Finalment, l’home dels Nassos va acomiadar-se del públic entrant a l’església i no el tornarem a veure fins el pròxim 31 de desembre.

La formació musical que acompanya aquest nou element són flabiols tocats a dues mans i redoblant, ja que durant el segle XVIII i XIX Llinars va ser terra de cobles flabiolaires de gran renom. Així doncs, per retre homenatge al nostre passat i conservar la memòria històrica del nostre patrimoni cultural i hem cregut oportú recrear aquesta històrica formació.