La Mulassa de Llinars ha pujar per primer cop a l’aplec de Sant Sebastià de Puigpedrós

La van acompanyar un concert de flabiols com es feia tradicionalment i va entrar a l’interior de la reforma de l’ermita.

La tradició marca que el mes de gener es celebra a Llinars l’aplec de Sant Sebastià de Puigpedrós. Es tracta d’una ermita datada del 1640 situada al capdavall del planell de la Torrassa. Tot i ser propietat d’Àrids Garcia, actualment esta cedida a l’Associació de Veïns de Sant Estebe del Coll i l’Agrupació de defensa forestal (ADF). Els mateixos ADF van ser qui van oferir a la colla tornar a participar a l’aplec com ja havíem fet el primer any que es va recuperar.

La Mulassa va ser la bèstia que va pujar a gaudir d’un matí de retrobaments i cultura. La primera part del moment més cultural va ser el concert de flabiol a càrrec dels flabiolaires del Maresme, Alex i Pol. Van oferir un repertori divers de peces de la zona. En aquesta ocasió van tocar flabiol amb una mà i tamborí, tot i que tradicionalmemt a Llinars es tocava flabiol a dues mans i caixa redoblant.

La part final del concert va ser el moment en que la Mulassa es va lluir al pla de sota l’ermita amb 3 balls. La bèstia va pujar fins a l’ermita i va entrar per fer reverencia al Sant a l’altar de la capella.

Tota la vetllada va ser molt emotiva, familiar i festiva. En un moment en que la covid encara es troba entre nosaltres, la gent de l’entorn no va defallir i va omplir tots els racons de bosc a l’aplec. Posteriorment es va oferir la missa en honor a Sant Sebastià i es van repartir els panets beneïts en forma de cor.

Aquesta ermita estava destruida i va ser l’any 2016 quan les dues associacions que era en tenen l’ús cedit van començar la seva reconstrucció per el gaudi de la gent i recuperar una part del patrimoni de la vila. Aquesta reconstrucció esta finançada amb els ingressos de les activitats que fan al poble i amb voluntaris que dediquen el seu cap de setmana i hores lliures a treballar pel patrimoni. Actualment l’ermita ja esta visitable en el seu interior, a manca dels ornaments.