La Festa Major de Llinars entre blaus i vermells és VERDA!

La colla gegantera La Patufa organitza una desena d’actes d’entre els quals destaquen els tradicionals i del dia de la patrona.

Actes tradicionals

Durant els dies de Festa Major a Llinars el gegant boig és l’amo del poble. D’aquesta manera i després que l’alcalde li entregui la clau del poble és l’amo dels 5 dies de festa i xerinola entre blaus i vermells.

El dia 6 de setembre després de l’entrega de la clau del poble va iniciar el tradicional seguici de Festa Major amb la participació de totes les comparses de cultura popular i les entitats que en formen part: el Ball de Bastons de la Colla Giola, els Trabucaires de Llinars, el Ball de Diables La Piula i els seus elements i la Colla Gegantera La Patufa i les seves figures. El seguici va anar acompanyat amb la música dels Ginjolers i els Rajolers. Un cop arribat a la plaça dels Països Catalans es va fer la mostra de balls de cada element del seguici que va acabar amb el Pasdoble de Llinars conjuntament.

La Festa Major acaba amb el Toc a plegar, una cercavila on els gegants, en Rimbau i la Sibil·la, els gegantons Guirbert i Sança, la Mulassa i l’Isard; surten en cercavila fins a la plaça de l’església. Una cercavila molt solemne acompanyada enguany d’una gran quantitat de públic que posteriorment va gaudir de la mostra de balls. Un cop les figures van fer els últims balls va aparèixer a plaça el Gegant Boig amb l’Esparriot. En aquest moment les figures més festives van protagonitzar el veredicte de la competició. Enguany els blaus van ser els guanyadors per un punt de diferència. El gegant Boig va fer el seu ball i va donar pas a què l’Esperriot tornés a plaça amb la flama per encendre el correfoc de fi de festa.

Diada de la patrona, Santa Maria del Prat

És el dia més important de Festa Major. El poble es desperta amb el toc de matinades de Festa Major amb els músics de la colla. Recorren diferents carrers de la vila i fan algunes parades a pastisseries i forns de pa que ofereixen alguna cosa per menjar als músics. Gralles i timbals els ho tornen amb una peça d’agraïment. Aquest any van col·laborar Pastisseria Esteva, Mir La Fleca, Forn de Pa La Riera i Pastisseria J. Pou.

La diada de la patrona és un dia on els gegants, els gegantons i l’Isard surten de l’Ajuntament amb els membres del consistori per fer l’anada a ofici. Acte que va començar amb el ball protocol·lari de l’Isard i que seguidament les figures, amb els músics de la colla, els músics Ginjolers i el diable del Ball de diables La Piula van anar fins a l’església per ser presents a l’ofici i dur a terme el Ball de gegants.

El Ball de gegants a l’església és un dels moments més solemnes de la cultura popular i tradicional a la Festa Major. En el moment de l’ofertori a l’ofici de Festa Major els gegants ofereixen el Ball de gegants a ritme de flabiol. Posteriorment, el president de l’entitat, Arnau Guardi, va fer ofrena a la Mare de Déu del Prat del ram que lluïa la geganta.

Després de la missa i passada la Tronada de Festa Major, i començant amb el Pasdoble de Llinars amb totes les figures, es va iniciar una altra petita cercavila fins a Can Lletres on es va dur a terme el “concert vermut”. Aquest 2023 va anar a càrrec de la banda del Gínjol. El pati de Can Lletres ple a vessar va gaudir del repertori de la banda mentre van poder fer el vermut amb la col·laboració de la cansaladeria Ca La Consol.

Correboig i Corremenuts

L’àmbit solidari també està present als actes de La Patufa. Un any més el Corremenuts va destinar els seus beneficis, enguany 500 €, a la lluita contra el càncer infantil. Aquesta donació es va fer a l’associació Afanoc. Des de fa 3 anys amb l’entrada del Corremenuts es dona a cada nen dos dolços i una gorra. La gorra és el símbol de la campanya “Posa’t la gorra” contra el càncer infantil. Els grans protagonistes de la tarda van ser la Patufa i el Gegant boig acompanyats dels músics de la colla. Però realment els protagonistes van ser els nens de la colla i la seva il·lusió per començar a prendre part de la gestió de l’acte.

Un any més vam tenir Correboig i amb aquesta ja hem arribat a les 8 edicions. Més de 600 tiquets venuts i més de 1200 persones van seguir el recorregut. Com a eix de la cercavila, aquest any hi havia el camió escenari amb 5000 watts de so i llum, la xaranga Bandalona sobre l’escenari i Pep Callau repetia per tercer any consecutiu com a animador speaker de l’acte. Els participants van poder gaudir de la cercavila nocturna més cultural que existeix. Durant tot el recorregut van trobar diferents elements com les pilotes inflables, la sessió de DJ amb música electrònica catalana, el confetti, els bous embolats amb rodes i les bengales de foc.

Però el gran protagonista és el gegant Boig. El gegant no va parar de ballar amb tots els participants durant les dues hores de Festa. Qui també va tenir el seu moment va ser la Mulassa a la plaça de l’església on va poder mostra la seva part més festiva cremant carretilles de foc fred. El Correboig va acabar un any més aplegant tots els participants davant la biblioteca amb el ball del gegant boig i un gran castell de focs d’artifici. La gran cercavila festiva va donar pas al concert de The Tyets a la carpa amb més de 8000 persones de públic que van omplir la carpa com mai s’ha vist a Llinars.

Fotografies de Nina Adam.