La Colla Gegantera La Patufa porta la seva cultura a Ormeignies (Bèlgica)
Un intercanvi de cultures geganteres amb el trajecte més llarg fet mai per la colla i que es va fer durant la setmana santa.
La colla gegantera la Patufa de Llinars va viatjar – amb avió els membres i amb furgoneta les figures – fins a la població belga d’Ormeignies (Ath) per participar d’un intercanvi on la celebració central era el 50è aniversari dels gegants de la població, Dodol i Grisette.
Per aquest motiu, el divendres 7 d’abril, primer dia de l’intercanvi els gegants de Llinars i els d’Ormeignies van fer dues ballades conjuntes a ritme de la banda de músics d’Ath, banda que acompanya normalment en Dodol i la Grisette.
Per la celebració la colla gegantera la Patufa va fer el ball protocol·lari de l’Isard amb els músics de la colla i seguidament també van fer El Sucre i l’Empenta, el ball protocol·lari d’en Rimbau i la Sibil·la.
La tarda d’obertura de l’intercanvi va acabar amb dos balls conjunts més de les dues parelles de gegants que van donar pas al sopar de la celebració de l’aniversari a una llarga nit de festa.
El dissabte, després d’un matí d’excursió pels camins i la natura d’Ormeignies per part dels membres de la colla, va ser dia de boda. La Colla d’Ormeignies va voler que els gegants de Llinars fossin els testimonis del casament de Dodol i Grisette. Per celebrar-ho es va fer una cercavila fins l’església de Saint-Ursmer on ja els esperaven a l’entrada dos dels regidors de l’Ajuntament d’Ath (població a la que pertany Ormeignies) i el rector.
Tot i que la boda va ser civil oficiada per Nathalie Laurent, quarta tinent d’alcaldia i regidora de Festes, cerimònies i Folklore, el rector de l’església de Saint-Ursmer, el pare Xavier Nys, va beneir la unió i la parella de gegants, així com també dedicar unes paraules en castellà a la colla de Llinars sobre la unió i l’amistat, una amistat que uneix la cultura i els gegants.
Un cop finalitzat el casament la comissió de festes de Saint Ursmer va organitzar un sopar amb un menú diferent al que hi havia hagut fins el moment. La gent va poder menjar ujn steack Tartar americà o un pernil cuit a la brasa amb salsa de mel, tot acompanyat amb patates fregides, un producte que no falta mai a la dieta belga. El sopar va estar amenitzat per un espectacle a l’estil Cabaret protagonitzat per dragqueens membres de la colla d’Ormeignies.
Diumenge va ser el plat fort del cap de setmana en quan a gegants. Des de bon matí el poble es va omplir de broncanters per amenitzar l’estona d’exposició dels més de 40 gegants que es van muntar durant el matí. A la tarda tots els gegants, també els de Llinars, vam participar d’una llarga cercavila fins a l’església i tornar a davant la Sala Spocullo, sala on es feien tots els actes.
La colla gegantera La Patufa va participar-hi amb els gegants, en Rimbau i la Sibil·la, la Gitana, l’Isard, i els músics de la colla. Durant el recorregut van aprofitar per fer diverses fotos d’equip com a record de l’intercanvi. A més participar en una trobada així va suposar una experiència enriquidora ja que es van veure gegants molt diferents al que estem acostumats.
A Bèlgica la majoria de gegants tenen una base rodona de vimet, que és el cavallet i s’hi entra per darrere. També en alguns llocs tenen la costum de fer gegants molt grossos i alts, fins i tot que s’han de portar entre 4 i 5 persones. De fet Ath, esta considerada la ciutat dels gegants a causa de les festes “Ducasse” com la celebrada a Ormeignies, però en altres poblacions.