El rei Carnestoltes ha volgut ser més present que mai!

La festa de Carnestoltes a Llinars ha estrenat “L’Arribo”, “La Capgirada” i el dimecres de cendra, el gran èxit del Carnestoltes 2023.

L’Arribo, la Capgirada i Dijous Gras

Un any més torna el Carnaval a Llinars i aquest any la rebuda del Rei Carnestoltes a la població s’ha dut a terme el dijous gras. Es tracta d’un acte nou, L’Arribo, on el Rei Carnestoltes i tot el seu seguici arriben a Llinars i prenen possessió de l’Ajuntament per capgirar-ho tot durant 7 dies de festa. L’acte, organitzat per la Colla Gegantera La Patufa, ha comptat també amb la participació del gegant Boig que no es perd cap moment de disbauxa a Llinars. Un cop arribats a l’Ajuntament el Gegant Boig, l’Arlequí, el Guàrdia Civil, el Xanquer i el Mossèn només falta esperar l’arribada del Rei Carnestoltes amb la concubina i la seva carrossa. Un cop arribats el Rei Carnestoltes ha baixat de la carrossa per pujar al Balcó de l’Ajuntament per oferir el seu pregó.

Passats pocs minuts arriba una altra estrena, “La Capgirada”, la cercavila que porta tot el seguici reial pels carrers i les botigues del poble fins a la plaça Caritg (antiga Plaça de Santa Maria). Durant el recorregut, acompanyats al ritme de la música el rei carnestoltes ha aconseguit entrar a alguns comerços a fer de les seves i s’ha endut objectes com pastanagues, paraigües, sostenidors o plantes. Per si algú creia que el rei Carnestoltes era poc desenfadat, els comerços l’ajuden a ser-ho més.  Durant la rua s’ha repartit a la gent del poble la llista electoral que proposa el rei per presentar-se a les eleccions municipals del maig de 2023.

Arribats a la plaça Caritg el Rei Carnestoltes va seguir ballant amb la concubina mentre la resta de la població es va quedar per celebrar la festa de Dijous Gras. Tothom qui volia ha adquirit una botifarra, un tros de botifarra d’ou i pa per torrar a un preu simbòlic, clar, tothom s’ho ha hagut de fer a les brases ubicades a la plaça. Tot això acompanyat d’una mica de vi i un tastet del ball de Gitanes que es balla el diumenge de Carnestoltes.

El Carnestoltes Xic

Tot i que el rei Carnestoltes ja havia vist els nens el divendres anterior a les escoles per recordar-los com s’havien de disfressar, el divendres de Carnestoltes ha fet una aparició especial al ball de disfresses infantil i la Xocolatada amb els ¾ de 14. Una tarda de disbauxa abans d’arribar al gran dia de Carnaval.

Carnestoltes

Arriba el dia central de la celebració! El Xanquer, el Mossèn, el Guàrdia Civil, l’Arlequí, la Concubina i el Rei Carnestoltes pugen a la carrossa, el gegant Boig es posa el barret de festa i tot Llinars prepara les seves comparses i disfresses per començar la gran rua de Carnestoltes a Llinars del Vallès. El poble s’omple de disfresses amb més de 6 comparses, diversos grups i multitud de persones disfressades com volen. Perquè per Carnaval, tot s’hi val!

Un cop acabada la rua s’ha fet el Ball Parlat de Carnestoltes al pavelló municipal d’esports. Es tracta del sermó del Rei Carnestoltes on fa una crítica social a nivell local. Al mateix pavelló s’ha fet el concurs de disfresses on un dels membres de la colla gegantera La Patufa ha participat com a jurat.

S’ha tornat a celebrar el sopar i la festa de nit al pavelló 1 d’octubre. Aquesta vegada amb un canvi de menú. La colla Gegantera La Patufa ha ofert a mòdic preu pollastres a l’ast amb patates i beguda. També s’ha inclòs el menú vegà. Tot això per agafar forces per al Ball de Carnestoltes amb el grup de versions Stop80 i acabar la nit amb DJ Sendo.

Diumenge de gitanes

Vestits de blanc i amb tots els complements gitanos que toca, en Rimbau i la Sibila és l’únic dia de la festivitat de Carnestoltes que surten al carrer. Participen de la cercavila de la ballada de Gitanes que comença al Castell Nou de Llinars, i passa per la plaça de la vila, plaça Damià Mateu, plaça Caritg, plaça de l’Església i acaba a la Plaça dels Països Catalans. Allà mateix els gegants de Llinars son els primers en fer entrada a plaça a ritme de “A la festa” amb l’orquestrina Principal primera.

Els gegants de Llinars participen d’aquesta festivitat tant nostrada a la vila com a representació de la unió entre entitats i cultura. Aquest dia llueixen uns vestits creats per a l’ocasió com els balladors de gitanes.

Ells porta camisa i faldilla blanques, una faixa d’estampat de flors, un mantó de manila i una diadema de margarites, mateixa flor que llueixen les balladores de gitanes.

Ell també amb camisa i faldilla blanca, llueix una faixa vermella, el mocador blau de quadres al coll i armilla fosca com els balladors.

Dimecres de Cendra

El 2023 es recordarà sempre com l’any del gran èxit amb l’estrena del dimecres de Cendra a Llinars del Vallès. La festa, els excessos i el capgirament general han passat factura al nostre estimat Carnestoltes.

La colla gegantera la Patufa ha muntat una vetlla del rei després de la seva mort. Tothom que ha volgut s’ha acostat a la capella del Castell Nou de Llinars per acomiadar el rei amb flors, espelmes o qualsevol cosa que li hagin volgut dedicar. Allà la gent del poble ha trobat el fèretre amb un braç sortint amb el símbol del ceptre, una fotografia del rei i la màscara. També hi ha qui ha plorat la seva marxa però quedant una mica tranquils en llegir l’esquela.

Per acabar d’acomiadar-lo s’ha fet una processó amb un carro de rodes gegants des del castell fins els camps de l’Illa. El fèretre ha recorregut els carrers de Llinars per rebre l’últim adeu amb tothom vestit de negre o per a l’ocasió per plorar la seva marxa. A la cremada del rei el mossèn ha dirigit unes paraules a la població i seguidament la senyoreta notària ha llegit el llegat que Carnestoltes ens ha deixat. Amb la col·laboració del Ball de diables La Piula de llinars s’ha encès la foguera amb el fèretre a dalt de tot per cremar el rei amb el foc renovador que dona pas a un nou cicle: la quaresma.