L’11 i 12 de maig de 2024 Llinars viurà els dies forts del projecte “50·10·00 Anys Gegants Llinars”.

Més de 15 colles d’arreu de Catalunya i també de fora de Catalunya celebraran el 10è aniversari dels gegants nous i veuran néixer els Romans.

Els quatre grans protagonistes d’aquesta trobada son en Rimbau i la Sibil·la de Corbera i els dos gegants Romans. Els primeres celebren els seus 10 anys de vida des de la seva estrena la Festa Major de l’any 2014. Aquests gegants van ser una gran fita per a la colla Gegantera La Patufa i un fet important per la història cultural de Llinars. Els altres dos, els romans, son la gran estrena de la trobada d’enguany. Un projecte que es va començar a gestar l’any 2021 per la petició de diversos membres de la colla i que finalment aquest 11 de maig veurà la llum.

Aquesta parella de gegants mitjans completa la línea històrica i cronològica dels gegantons i els gegants nous. Si els més petits de la colla son una parella d’Íbers, que representen el poblat ibèric del Far situat al Turó del Vent de Llinars al segle 5 abans de crist; i els més grans una parella de pagesos benestants del segle 18 després de crist; ens falta omplir el salt històric entre ells. Així doncs ens remuntem a aquells qui varen habitar per primer cop l’espai on ara hi tenim el nostre poble. Amb el nom de Praetorio és com els romans van anomenar el que des de l’any 919 és la nostra vila. D’aquesta manera, de petits a grans i de més antic a més recent la història del nostre territori quedarà reflexada amb el conjunt dels 6 gegants de Llinars. Els gegants son obra del Taller d’Aitor Calleja a Marcaláin (Navarra).

Comptem doncs amb un cap de setmana on estarem molt contents de rebre tots els convidats que separem en 4 blocs. Per una banda tenim els “Vinguts d’arreu”, que son gegants de fora de Catalunya i que seran amb nosaltres tot el cap de setmana. Diumenge s’hi afegiran els convidats de Mig Segle, que son gegants de 50 anys o més convidats per en Miquel i la Pepeta -gegants vells de Llinars-; també s’hi afegiran els convidats dels gegants Nous i els convidats dels Romans.

Al programa podeu consultar els horaris del cap de setmana, les colles convidades i la informació d’on comprar la samarreta d’edició limitada per a l’ocasió.