La Colla Gegantera La Patufa celebra els 10 anys amb més energia que mai.

La colla va nèixer un 10 de juliol de 2011 en la celebració dels 75 anys del Casal Parroquial de Llinars del Vallès.

La inquietud de treure els gegants vells, en Miquel i la Pepeta; i la Patufa a la Plaça dels Països Catalans per celebrar els 75 anys de Casal Parroquial va fer nèixer una altra inquietud interior a una colla de joves. Aquelles figures havien deixat de sortir i no podien concebre que Llinars tingués part de la seva cultura amagada i tancada. Des d’aquell dinar no van passar ni 24 hores de la reunió de fundació de la nova associació.

Els primers anys la colla va estar vinculada al Casal Parroquial com a subentitat. D’aquesta manera la colla va tenir les primeres subvencions i ajudes de l’Ajuntament i també directament del Casal. El mateix setembre de 2011 es va presentar la colla i la primera restauració de la dragona d’aigua Patufa a la població de Llinars just abans del pregó de Festa Major. Qui s’imaginaria que allò fos l’inici de 10 anys de vida amb ganes de fer-ne 10 més.

Amb tots aquests anys la colla ha fet crèixer la cultura de Llinars. Van recuperar els capgrossos amagats, els de protocol, ell vell i la vella; i els gegants vells i la Patufa. El 2014 van estrenar, pagats per l’Ajuntament, els gegants nous, en Rimbau i la Sibil·la, i des d’aquell moment han fet crèixer el patrimoni de figures amb els gegantons, l’Isard, la Mulassa, el gegant Boig, la nova Patufa, els senyors de Nadal… Però també han fet crèixer el patrimoni cultural amb la creació del seguici festiu Llinassenc amb les entitats de cultura popular, la celebració de la X Fira del Món Geganter que va posar Llinars en una bona posició del mapa geganter o sortides a Mallorca i Alacant. Amb tots aquests anys també han col·laborat amb diverses entitats de Llinars.

De l’esperit inquietant de 15 joves fins a tenir una colla amb 100 socis a dia d’avui. Aquesta ha estat l’evolució, passant de tenir socis joves i prou a incloure famílies completes amb nens i nenes que seran el futur de la nostra cultura, que ara ja tenen la inquietud de fer cultura.

Amb complicacions, amb altes i baixes, amb moltes alegries, moltes, moltes emocions, moltes, i molt bons moments, molts, la nostra colla arriba a aquests 10 anys i tot i la situació sanitària, ha sigut, és i serà un any molt especuial per nosaltres. I tot això gràcies al més important, la gent del poble, el públic i comerciants, que ens dona suport i sobretot, que ens segueix, ens ve a veure als actes i creu en nosaltres.

Tenim ganes de seguir fent mínim 10 anys més de cultura, festa i tradició. Felicitats per tot el que ens heu permès fer i gràcies!