Fins a 8 actes organitzats per la Colla Gegantera La Patufa a la Festa Major de Llinars 2021.

Una Festa Major de recuperació cultural mantenint la festa tradicional. 

Després de l’aturada de Festa Major l’any 2020 per culpa de la pandèmia, Llinars ha recuperat la festa en honor a la seva patrona, Santa Maria del Prat. Des dels dies 3 de setembre fins el 8, la colla Gegantera La Patufa, ha participat en l’organització d’alguns dels actes d’aquesta festa. Entre els actes hi destaquen els que mantenen l’estructura tradicional de la Festa Major.

De tots aquests el primer dia, 3 de setembre es va poder fer l’Arribada del gegant boig i l’entrega de la clau del poble juntament amb el Seguici estàtic de Festa Major. Un seguici estàtic en que primer van fer recorregut totes les comparses de cultura popular de Llinars i el ball de lluiment. Hi van ser presents els Trabucaires de Llinars i el canó, l’Isard, la Mulassa, el Borni, els diables la Piula, els capgrossos, en Guirbert i na Sança, en Miquel i la Pepeta i en Rimbau i la Sibil·la. 

Abans d’acomiadar-se tota la comparsa va estrenar el ball del Pasdoble de Llinars, un ball pensat per poder ballar tot el seguici alhora. Una nova peça festiva única per Llinars. 

Tota la comparsa es va acomiadar amb un Passi-ho bé i va aparèixer el Gegant Boig i l’Esparriot. Ells van rebre la clau del poble per part de Martí Pujol, l’alcalde de Llinars, com a símbol que ells serien a partir d’aquest moment els amos del poble i de la festa. 

La restad els actes tradicionals els vam viure el dia 8 de setembre, dia de la patrona Santa Maria del Prat. De bon matí els músics de la colla amb gralles i timbals van fer les tradicionals matinades. Les mes multitudinàries fetes a Llinars ja que van comptar amb la participació de músics de fora de la colla de Llinars, Mataró i Sant Andreu de la Barca. Enguany els comerços col·laboradors per a fer un petit esmorzar van ser Pastisseria Esteva, Mir la Fleca i Pastisseria J.Pou. 

L’anada a ofici es va poder fer des de la plaça de la Vila fins a les portes de l’església amb l’Isard, els gegantons i els gegants nous. Un cop allà van fer alguns balls al carrer fins que Mn Jaume Cases va rebre’ls a l’entrada per entrar a l’església i fer a mitja missa, el ball solemne dels gegants. Finalitzat el ball, la gegants Sibil·la va fer ofrena del seu ram a Santa Maria del Prat. 

Enguany és un any estrany per als actes però també vam poder recuperar el Concert-Vermut, enguany al pati de can Lletres per controlar-ne l’aforament i amb la Banda del Ginjol. Es va servir vermut i pica pica en monodosis per a tots els assistents. 

La Festa Major va acabar com és tradicional amb el Toc a plegar i el veredicte de Festa Major just abans de la carretillada i Ball del Borni. En un acte molt solemne i festiu, les figures del seguici festiu de Llinars s’acomiadaven de la població amb el seu ball. En acabar, i abans d’acomiadar-se del tot, el gegant Boig i l’Esparriot van tornar la clau del poble a l’alcalde i van declara la Festa Major 2021 en empat. Una Festa Major on tots hi guanyem. 

Notícia Correboig 2021 i fotografies.