LA NOSTRA FESTA

Carnestoltes i Ball de Gitanes

La colla gegantera és l’encarregada del muntatge de la carrossa del rei Carnestoltes i de la posada en escena de la seva comparseria que la formen: el Rei Carnestoltes, tota la seva cort reial formada de diversos personatges, el gegant Boig i l’esparriot. El dijous gras, te lloc l’arrivo del Rei i la seva comitiva amb la lectura del pregó, seguidament te lloc “la Capgirada” una cercavila ben peculiar fins la pl. Caritg on s’interpreta el ball parlat el rei i el sèquit reial fa una repassada a tots els temes d’actualitat i finalment un sopar de botifarra d’ou i pa amb tomàquet, el dissabte de carnestoltes a la tarda es celebra la rua per el poble i seguidament al pavelló municipal és fa el concurs de disfresses que s’obre amb el discurs del Rei Carnestoltes i el ball del gegant boig. Seguidament és fa el sopar popular i el ball de disfresses. El dimecres de cendra te lloc la vetlla del feretre del Carnestoltes, seguida de la processó i finalment l’acte cremem el rei, on després de llegir el testament és procedeix a cremar les restes de sa magestat.

El Ball de Gitanes és una tradició que compta amb més de 200 anys d’història al nostre poble. Des de l’any 2015 en Rimbau i la Sibil.la de Corbera formen part de la comparseria del Ball de Gitanes participen a la cercavila i seguidament fen l’entrada a plaça per posteriorment presidir tota la ballada. Si voleu saber mes sobre el ball de gitanes: www.gitanesdellinars.cat

Trobada Gegantera

La trobada gegantera és la festa que, un cop l’any, aplega al poble colles convidades d’arreu del territori.

Els carrers i les places de la nostra vila s’omplen de música, balls, festa, sentiment i tradició.

És el moment en que totes les figures de les poblacions visitades durant l’any per la família gegantera de Llinars, ens tornen la nostra visita.

Els amfitrions són en Rimbau i la Sibil·la de Corbera, en Guirbert i na Sança, l’Isard i els capgrossos

Quan? 2n cap de setmana de maig

Festa major

Arribada del gegant Boig

El primer dia de Festa Major el gegant boig arriba davant de l’ajuntament, un cop allà l’esparriot el seu fidel acompanyant puja al balcó i  demana al alcalde la clau del poble per apoderar-se del poble durant tota la festa major. Un cop rep la clau el gegant boig i és transforma en l’amo del poble durant tota la festa.

Seguici de festa major

Després de l’arribada del gegant boig comença el seguici de festa major format per: els Trabucaires de Llinars, l’Isard, la Mulassa, el Ball de Diables la piula, el corb borni, el Ball de Bastons de Llinars, els Capgrossos, en Guirbert i na Sança, la Gal·la i l’Heredita, en Rimbau i la Sibil.la i en Miquel i la Pepeta. Tots plegats acompanyats per els seus respectius grups de música. Després de recórrer els carrers del poble el seguici arriba a la plaça dels Països Catalans on sota l’atenta mirada del nombrós públic assistent fan les ballades de tots els elements. Arribant al punt més àlgid al final de la mostra de balls on totes les figures i balls populars dansen alhora el Pasdoble de Llinars.

Dia 8 de setembre la patrona

La jornada comença amb el toc de matinades dels grallers pels carrers del poble, seguidament arriba l’anada a ofici on l’Isard, els gegants i les autoritats locals a ritme de banda i encapçalats per un diable i un tabaler que els obren el pas,  és dirigeixen a l’església de Sta. Maria del Prat per celebrar l’ofici solemne de festa major. Durant l’ofertori els Gegants Rimbau i Sibil.la ofereixen el seu ball davant l’altar major a ritme de flabiol i tamborí. Un cop acabat el ball la sibil.la ofereix el seu ram a la patrona de la nostra vila. En sortir d’ofici els gegants i l’Isard ballen davant l’església el Pasdoble de Llinars mentre de la mà dels trabucaires de Llinars esclata la tronada de festa major i les campanes repiquen a festa. Fet això celebren la Glòria a Santa Maria amb el concert vermut.

Correboig

El correboig és la festa més singular i innovadora de la colla gegantera la Patufa.

És celebra una nit de festa major. Consisteix en una cercavila pels carrers del poble protagonitzada per el gegant  boig la mulassa i una xaranga que posen ritme i festa a la nit. Durant el recorregut a cada carrer hi ha una temàtica: confeti, aigua, bombolles, foc, globus gegants, llum… Els participants adquireixen un tiquet amb el qual poden prendre 5 consumicions distribuïdes per diferents places del municipi i la singular beguda de la nostre festa la medicina del boig. Cada participant obté un regal per participar a la festa i amb el qual pot interactuar durant tot el recorregut.

En acabar la cercavila comencen els concerts i els posteriors punxa discs que acaben de fer la nit més gran de la festa major. La Nit del CORREBOIG.

Corremenuts

És celebra una tarda de Festa Major i és un acte enfocat directament als nens una cercavila Boja i animada amb el Gegant Boig i la Patufa com a protagonistes, en aquesta cercavila i pren un paper important l’aigua ja que els dos elements en llancen i també les grans pluges de confeti. L’acte acaba amb la canonada dolça a càrrec dels trabucaires de Llinars. Tots els participants al corremenuts poden adquirir una gorra blava o vermella (colors de la Festa Major) la qual els seus diners van destinats a la lluita contra el càncer infantil.

Toc a plegar

L’últim dia de festa major tota la comparsa de gegants, l’Isard i la Mulassa, fan una cercavila des de la plaça dels Països Catalans fins a la plaça de l’església on és fan per últim cop els balls propis de les figures acabant amb el Pasdoble de Llinars i marxen ballant a ritme de passi-ho bé per acomiadar-se de tots els Llinassencs i Llinassenques fins l’any vinent.

Veredicte

A la plaça de l’església i després del Toc a Plegar l’esparriot i el gegant boig llegeixen el veredicte de la festa major de blaus i vermells en acabar tornen la clau del poble al alcalde i el gegant boig fa el seu singular ball per acomiadar la festa major i acomiadar-se dels vilatans fins carnestoltes. Arribat aquest moment les figures marxen amb el passi-ho bé de la plaça, però l’esparriot torna a aparèixer per donar flama al correfoc.

Cicle festiu Nadalenc

Arribada dels Srs. del Nadal i encesa de llums

L’inici del cicle nadalenc a Llinars, te lloc una tarda, és realitza un espectacle per fer la màgica arribada dels Senyors de Nadal, sempre guiats per l’indispensable Nandina, arribats els emblemàtics personatges una passejada pels carrers de la vila dona lloc a l’encesa dels diferents sectors d’enllumenat instal·lat per les festes i l’acte culmina amb l’encesa de l’arbre de Nadal acompanyat d’un show de música, llum i pirotècnia que dona la benvinguda a les festes.

Quan? Últim cap de setmana de novembre/Primer cap de setmana de desembre.

Fira dels Torrons

És la fira de productes nadalencs de Llinars, el seu punt fort i distintiu respecte altres fires de Nadal és veu amb el protagonisme dels Torrons doncs un espai de la fira està basat totalment en aquest producte. El primer dia de fira a la tarda els Srs. del Nadal són els protagonistes de la inauguració, posteriorment fan una passejada per la fira.

Quan? Primer cap de setmana de desembre.

Home dels Nassos

El 31 de desembre a les 12:00 h del migdia s’obren les portes del Castell Nou i d’un núvol de fum va apareix l’home dels Nassos. Posteriorment, recorre els principals carrers de la vila, fins en arribar a la plaça de l’església on s’interpreta el seu ball propi. Tot seguit, a les portes de l’església es deixen anar uns globus amb desitjos per al nou any que el públic ha escrit prèviament i l’home dels Nassos reparteix postals per desitjar bon any a tots els presents. Finalment, l’home dels Nassos s’acomiada del públic entrant a l’església i no el tornem a veure fins al pròxim 31 de desembre.

Campament reial

El Sr. Galet, la Sra. Neula i la Nandina són els encarregats de rebre a tots els visitats al campament reial que s’instal·la al Castell Nou de Llinars, un espai on tots els màgis personatges de les Festes de Nadal conflueixen preparant l’arribada de Ses Majetats els Reis d’Orient.

Cavalcada de reis

El 5 de gener com no pot ser d’una altre manera Llinars acull la cavalcada de Ses Majestats els reis mags d’orient. El Senyors de Nadal participen a la cavalcada amb la seva carrossa de format tricicle i acompanyats d’una banda. Per altre banda membres de la colla s’encarreguen de col·laborar amb la seguretat de la cavalcada.